2014. okt 14.

A sárga kaméleon ajánlásával

írta: Metyeor
A sárga kaméleon ajánlásával

Hatodik alkalommal szervezték meg Erdély legrangosabb komédia filmfesztiválját, a Comedy Cluj-t. Az esemény szervezői Peter Chelsom romantikus kalandfilmjét, a Hector and the Search for Happinesst válaszották a fesztivál nyitófilmjévé. Azonban kritikánk nem erről a vetítésről fog szólni, hanem egy hozzánk sokkal közelebb állóról, mégpedig a legújabb magyar limonádéról, a Megdönteni Hajnal Tímeát című remekműről.

afis_comedy_cluj.jpg

Az esemény plakátja, középpontban házi kedvencünkkel

Továbbra is érvényes az a mondás, hogy a magyarok nem tudnak vígjátékot készíteni. Hiába sikerült megszerezniük a főszerepre napjaink egyik legfelkapottabb magyar színésznőjét, ezt a filmet sajnos még Osvárt Andreának (Transporter sorozat) sem sikerült megmentenie. Nem kétséges, hogy 2014-re a vigjáték kategória elkorcsosult (köszi Adam Sandler!), de ez a film sem nyújt többet, végig a totális középszer vizén evickél.

A történet röviden: mindenki Hajnal Tímeát akarja, aki szupersztár fotómodell, egy sztártévés csaja, gazdag és gyönyörű. Azonban ő békésebb életre vágyik. A 15 éves érettségi találkozóján találkozik Danival, aki az esküvőjére készül. Az egykori osztálytársak beszélgetnek meg isznak kicsit, azután futólag elcsábítják egymást a ruhatárban. Nem nagy dolog. Azonban az esetet levideózza Bögöcs, az osztály tapló, nagyszájú, mackófelsős pornóproducere, és a felvétel segítségével megzsarolja Danit. Mi mást kérhetne a felvételért? Igen, jól gondoljátok. Hogy megdönthesse Hajnal Tímeát.

pofa.jpg

Egy-egy poénon mi is ilyen fejet vágtunk...

Nagyon sokszor mondjuk azt egy film után, hogy sokkal rosszabbra számítottam. Az amerikai filmiparból áramló negatív tendencia miatt elvárásaink egyre alacsonyabbak a vígjátékok iránt. Ebből a szempontból a Megdönteni Hajnal Tímeát vérprofi. Pontosan tudja, hogy a hollywoodi közönségfilmek forgatókönyvének fő szabályai szerint milyen karaktereknek mikor mit kell tennie ahhoz, hogy a lehető legszélesebb, de még írni-olvasni tudó közönség számára optimális módon átadhassa üzenetét. Kis túlzással a teljes szövegkönyv a homlokukra van írva.

Pedig a romantikus komédia alapvetően hálás műfaj: csak vicc kell bele meg románc, és máris működik a recept. Ebből a moziból viszont épp a romantika hiányzik: amennyi fért bele, azt mind Dani legjobb barátja, Gábor és a jó nővé érett egyéjszakás kalandja között fűződő szerelem hozza. A másik nagy probléma az, hogy mindeközben borzasztóan nyers az egész. A durva, testnedves poénok adják a nevetnivaló igen nagy részét. Ugyan én még nem vagyok harmincas éveimben, de a humorom, már továbblépett ezen a pisi-hányás-ondó háromszögön.

hajnal timi.jpg

A kép magáért beszél

Az egyetlen, amitől ájuldozhat a közönség, az Osvárt Andrea mosolya. Ő nem valamihez képest felel meg, s nem azért kikezdhetetlen, mert szereti a kamera. Színészi alakításába sem lehet belekötni. Talán az egyetlen, aki nem játssza túl a szerepét, végig teljesen természetes tud maradni, miközben egy pillanatra sem feledkezünk meg róla, hogy ő épp egy szupermodell. A film lendülete is rendben van, nincsenek üresjáratok. Néha egy jobban sikerült viccecske talál el minket, néha pedig egy Amerikai pitét idéző Stifler-bomba. Dialógusokból is van meglepően jó és szánni valóan gyenge.

Csurgó Csaba forgatókönyve ügyes, első nagyjátékfilmhez képest egészen vállalható munkát rakott össze, ám pont azokat a fogásokat használja, amiket már több tíz éve biztos receptként tanítanak az iskolában.

Egy biztos: senki nem parodizált még olyan jól Coelhót, mint a brazil író regényeiből pornóverziókat (Veronika meg akar nyalni) gyártó Bögöcs.

/LeitnerRoland/

Szólj hozzá

Múvi