2014. okt 28.

Házikedvencünk mozis hétvégéje

írta: Metyeor
Házikedvencünk mozis hétvégéje

Namaqua-Chamäleon-Spitzkoppe.jpg

Sárga hüllőkabalánk külföldön és idehaza is mozizott a hétvégén. Budapesten egy német sikerfilmre, Kolozsváron pedig egy hollywoodi háborús drámára váltott jegyet.

Bora Dagtekin új filmje, a Fák jú Tanár úr (Fack ju Göhte, 2013) nagy siker lett Németországban, és egyelőre úgy néz ki nálunk sem kisebb a népszerűsége. A rendező a Török kezdőknek (Türkisch für Anfänger, 2006-2008) című sorozattal, majd az abból készült mozifilmmel lett ismert, és a mostani mindössze a második rendezése a nagyvásznon.

A történet egy börtönből kikerült bűnözőről szól, aki beépül egy iskolába tanárként, hogy így kaparintsa vissza az előző bankrablásából származó pénzét, amit a nem nagy agykapacitású go-go táncos barátnője egy építési területen ásott el. A kincs fölé közben felhúztak egy tornatermet, így az akció korántsem egyszerű, viszont az iskola helyzete eléggé válságos, így fordulhat elő, hogy főhősünket, Zekit alkalmazzák mindenféle ellenőrzés nélkül.

Lehrersex.jpg

A Fák jú Tanár úr nem hiába lett a tavalyi év legnézettebb filmje Németországban, és összességében elmondható róla, hogy egy szórakoztató produkció, még ha poénjai nem is mindenkinek valók, egyszerű humora és sztereotipikus karakterei ellenére is tartalmaz valamiféle pozitív üzenetet.

 

Kaméleonunk azonban a hazai mozikban is megfordult a hétvégén. Az itthoni kínálatból Brad Pitt Oscarra gyúró háborús filmjét, a Fury-t tekintette meg. A film írója és rendezője az a David Ayer, aki többek között a End of Watchot, az idei Sabotaget, valamint az első Fast and Furioust és a Training Dayt is szállította.

A történet szerint 1945 áprilisában, pár héttel a II. világháború befejezése előtt járunk. Itt, a náci Németország kellős közepén állomásozik Don Collier őrmester (Brad Pitt), becenevén Wardaddy és csapata. A katonák a végkimerültség határán állnak, az utolsó leheletükkel küzdenek az életben maradásért, és a németek által elfoglalt területek visszahódításáért. Ebben a kimerítő, ám reményteli időszakban csatlakozik a fiatal újonc, Norman (Logan Lerman) Wardaddy négy fős legénységéhez. A kétségbeesett ifjú katona számára teljesen ismeretlen terep mind a harctér, mind pedig a Fury elnevezésű, hatalmas tank fedélzete. A harckocsi edzett, tapasztalt parancsnoka, Wardaddy szárnyai alá veszi a fiút, hogy megtanítsa neki mindazt, amivel túlélheti a háború borzalmait, és beilleszkedhet a jól összeszokott csapatba (Shia LaBeouf, Michael Pena, Jon Bernthal). Az ötfős legénység tisztában van vele, hogy nem sok esélye maradt a több száz fős német sereggel szemben. De bízva tankjuk védelmező erejében, harci tapasztalatukban és egymásba vetett hitükben, ádáz támadásba lendülnek.

fury_ver2_xlg.jpg

A háborús téma veteránjainak valószínűleg semmi újat nem tud mutatni a film, de a zöldfülűek igazi csemegére lelhetnek benne. A történet klisékkel tűzdelt, néhány karakter túl sablonos, de mégsem távozik keserű szájízzel a néző. Hogy miért? Az életszagúság és a lezárás miatt. Na persze nem fogom ellőni a film végét, de annyit elárulhatok, hogy nem hétköznapi. Nem Hollywoodra jellemző lezárás. A képi világ teljesen rendben volt, a színészek jól játszottak (IGEN! Még Shia LaBeouf is!), a humor is jól volt adagolva. Nem világmegváltó remekmű, de egy korrekt, nézhető alkotás.

/LeitnerRoland/

Szólj hozzá

Múvi