2015. jan 29.

„Lelkes amatőrként szerettem megosztani a sok kincset, remélve, hogy néhány embert megérint a múlt”

írta: Metyeor
„Lelkes amatőrként szerettem megosztani a sok kincset, remélve, hogy néhány embert megérint a múlt”

1010813_1386013884993367_1126455221_n.jpg

Tér-Kép Ditró név alatt létrehozott Facebook-oldal eleveníti fel szeretett otthonunk régi képét, a szó szoros értelmében. Biztosan többen feltettük már a kérdést, hogy ki vagy kik állnak emögött a kezdeményezés mögött, ki az, aki összegyűjti és megosztja velünk, (elsősorban) ditróiakkal településünk történetének fotóit, adatait, népművészeti kincseit, esetleg, hogy milyen céllal indult ez az oldal, mely valljuk be, az egyik legjobban karbantartott és témahűbb ditrói vonatkozású online felület. Az alábbiakban a Tér-Kép Ditró szerkesztőjét kérdeztük, aki bár névtelen kíván maradni, készségesen válaszolt az oldallal kapcsolatosan gyakran felmerülő kérdésekre.

Milyen kötődése van Ditróhoz, esetleg ditrói születésű, vagy más jellegű a kapcsolata településünkkel?

Budapesten élek és dolgozom, szerencsére néha sikerül időt szakítani utazásra, így ilyenkor elsődleges cél Ditró, már csak azért is, mivel a családom ott él.

Milyen céllal indult útnak a Tér-Kép Ditró?

A Facebook közösségi oldalon 2013 februárjában regisztráltam a Tér-Kép Ditró tematikus oldalt. Az évek során cél nélkül összegyűjtött dokumentumok kikívánkoztak a fiók mélyéről, így az első időszakban csak saját tulajdonban lévő képeslapokat osztottam meg, ma már ismerősök, múzeumi gyűjtemény, képeslapgyűjtemény darabjairól készült fényképet, másolatot is közzé teszek. Ahogyan névtelenségbe burkolóztam, úgy a képek, képeslapok tulajdonosai is kérték, hogy ne tegyem közzé, hogy ki a tulajdonos. Céltudatos gyűjtés, kutatás, keresgélés csak az oldal létrehozásának időpontját követően kezdődött, de addig is nyitott szemmel jártam, így sok érdekes régi dologra rá- akadtam. Lelkes amatőrként szerettem megosztani a sok kincset, remélve, hogy néhány embert megérint a múlt. Idő hiánya miatt nem tudnék blogot vezetni, így maradt a Facebook világa. Ahogyan írtam az oldal bemutatkozó részében is, az oldal független, elhatárolódik minden ditrói intézménytől, alapítványtól, politikai párttól, politikai szervezettől.

1601252_1415136562081099_698368744476193468_n.jpg

Vannak más online elérhető, hasonló tematikával foglalkozó oldalak is, amelyeket ön szerkeszt?

Nincs más oldal, ez az egyetlen, amit szerkesztek.

Az oldalra látogató csak ámul a sok gyönyörű régi fényképet és képeslapot látva, hol találhatóak az eredetiek? Ezek személyes gyűjteményének darabjai?

A gyűjtemény lelőhelyei az Országos Szécsényi Könyvtár (Budapest), Zempléni Múzeum, Jad Vasen Holokauszt Múzeum (Izrael), Kriza János Néprajzi Társaság (Kolozsvár), a U. S. National Archives és a U. S. Library of Congress digitalizált fotógyűjteményét és térképgyűjteményét tartalmazó weboldal (http://www.wwii-photos-maps.com/), valamint személyes gyűjteményem.

1505566_1386985394896216_1557986494_n.jpg

Van-e kedvence? Kedvenc képeslap vagy fotó, esetleg más tartalom, ami már megjelent az oldalon?

Nagyon sok értékes régi képeslapra találtam rá, de sokan valószínűleg nem tudják, hogy ezeket ki fényképezte. Az 1944 előtti képeslapokat, és a ditrói családok régi fotóit Klein Fridrich fényképezte. Számomra is meglepetés volt, amikor ditrói lakcímmel rendelkező, vagy ditrói születésű holokausztáldozatok névsorát kutattam (Jad Vasen Holokauszt Múzeum adatbázisában), és rátaláltam Klein Fridrich és családja adataira és fényképeire.

Önnek személyesen mi a véleménye: lehet a népművészeteket és hagyományos, illetve építészeti értékeket online, például a Facebookon népszerűsíteni és jelentőségüket a köztudatban növelni?

Sokan kritikával fogadták, amikor Budapest egyik gimnáziumának diákjai tanáruk vezetésével 19. századi költők facebook-profiljait készítették el hiteles életrajzi adatokkal. Úgy gondolom, hogy a hasonló kezdeményezések már célt érnek, ha csak egy fiatalhoz jutnak el, aki eléggé motiválva talán egy verset vagy festményt, novellát stb. olvas el, tekint meg. Az olvasóinknak, akik esetleg még nem követői az oldalnak, ajánljuk figyelmükbe: www.facebook.com/terkep.ditro.

/KöllőTünde/

Szólj hozzá

Interjúh