2015. jan 29.

Hollywood esete Auschwitzcal

írta: Metyeor
Hollywood esete Auschwitzcal

schindler-by-scenicreflectionsdotcom.jpg

Mivel január 27 Holokauszt emléknap volt, gondoltam megnézem a Steven Spielberg által rendezett Schindler listáját. Igaz hogy egy 1993-as film, viszont nagyon ütős a mai napig. Nagyon jól illusztrálja azt, hogy mi történt 1945-ben, mennyi ártatlan ember halt meg, csak azért mert a gyűlölet nagyobb volt, mint a megbocsátás.

A főszerepet játszó Liam Neeson (Oskar Schindler) remekül játsza a szerepét. A színész egyik legjobb szerepléséről beszélhetünk, hiszen Schindlert tökéletesen mutatja be. Rájövünk arra, hogy milyen ember volt valójában, és, hogy mennyit segítette a nehéz időben a zsidó embereket. A film szerint kezdetben ez az ember egy gyárat nyit könyvelője Itzhak Stern (Sir Ben Kingsley) segítségével, ahova különböző zsidó származású embereket vesznek fel munkásként, ezzel megmentve az életüket. Schindler, hogy megmentse munkásait némi korrupcióra vetemedik és próbálja meggyőzni a német kormányt, hogy munkásai nélkülözhetetlenek a gyár számára és megkéri, hogy áttelepíthesse gyárát a cseh-lengyel határra, Brinnlitzbe. Eléri amit akar, viszont az út nem volt zökkenőmentes, hiszen a férfiak eljutottak a Brinnlitzbe. A nők adminisztrációs okok miatt Auschwitzba kötnek ki, ahol a félelmeikkel kellet szembenézniük. Ezt követően a film végén Schindler elbúcsúzik a védenceitől és magára hagyja őket, hiszen tudja, hogy jobb ha az amerikaiak kezére adja magát.

A film tulajdonképpen azt próbálja átadni a nézőnek, hogy nem éri meg, hogy ártatlan emberek haljanak meg és a poklok poklát átéljék, csupán azért mert nem volt elfogadva a vallásuk. Másfelől ha végignézed, a filmet rádöbbensz arra, hogy abban az időben léteztek olyan emberek, akiknek volt szívük és mindent megtettek annak érdekében, hogy ne haljanak meg az ártatlanok.

/SeregiTomi/

Szólj hozzá

Múvi