2015. jan 29.

Megélni sorsfordulóinkat, megérteni szokásainkat

írta: Metyeor
Megélni sorsfordulóinkat, megérteni szokásainkat

safe_image_php.jpg

Balázs Lajos néprajzkutató könyvbemutatójának adott otthont a Községi Könyvtár január 8-án. Balázs Lajosnak immár 40 éve kutatási területe a szokáskultúra, azon belül a három emberi sorsfordító, a születés, házasság és halál világa a székely társadalomban.

Csíkszentdomokosi gyűjtő- és elemzőmunka eredményeképpen (tízéves kényszerű fiókban pihenés után) a 90-es években meg is jelent a témát körüljáró három kötet a Kriterion kiadónál: Szeretet fogott el a gyermek iránt, Az én első tisztességes napom, Menj ki én lelkem a testből. Negyedikként hozzá csatolta a nemiség megélésének szokásvilágát is, amely könyve pl. Soós Ágnes nagy sikerű Szerelempatak c. dokumentumfilmjét is ihlette. A könyvbemutatón a házasságról szóló, Az én első tisztességes napom c. (ún. piros) kötet újabb kiadása (Pallas Akadémia Könyvkiadó) volt terítéken.

Balázs Lajos beszélt a hagyományos székely társadalom párválasztási kritériumairól, a lakodalom jelentőségéről; képekkel, hanganyaggal és interjúkból vett idézetekkel támasztotta alá, mekkora változást jelentett a házasság a fiatalok és az egész közösség életében, és hogy mennyire kötött forgatókönyv, honfoglalásig visszavezethető hagyomány alapján zajlott, és részben zajlik ma is.

Balázs Lajos gyűjtése és értelmezése segít, hogy jobban megértsük székely társadalmunk működését, merevségé- vel, konzervativizmusával együtt; nem csoda, hogy a ditrói könyvtár is zsúfolásig telt, és a kötetet is igyekeztek minél többen megvásárolni.

/KöllőTünde/

Szólj hozzá

Literatúra